Konsekvenser av användningen av palmolja
Användningen av palmolja medför stora negativa konsekvenser på både miljön och på social nivå. Produktionen ökar snabbt då efterfrågan på produkter med palmolja ökar. Detta hotar stora viktiga naturområden och dess befolkning men å andra sidan bidrar det till ekonomisk tillväxt. Det är viktigt att väga för och nackdelar och i det här fallet väger nackdelarna av palmolje-användingen allra tyngst. Produktionen av palmoljan ökar och idag ligger den runt 60 miljoner ton per år, vilket är en sjuk siffra som vi absolut måste förändra. Under de senaste 20 åren har mer än en tredjedel av de nya plantagerna som anlagts i främst Malaysia, Indonesien och Papua Nya Guinea förstört de tidigare naturområdena på de platserna som t.ex. tropikskog. Inte nog med att användningen av palmolja förstör vår mark, den orsakar också en hel del miljöproblem. De plantager som planterats på torvmarker (torvmark är mark som består av växter såsom mossa och kärr, marken har syrebrist och är därför delvis förmultnad) står för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Man räknar med att ca två tredjedelar av de utsläpp som orsakar av oljepalmsplantagerna kommer från de 17 procent av de plantager som anlagts på torvmarker. När efterfrågan ökar behöver man alltså inte anlägga nya plantager för oljepalmer utan man kan istället öka produktiviteten på de redan befintliga plantagerna på avskogad mark. När marken förstörs så förstörs i och med det hemmen till de djur som bor där. Det leder till brist på biologisk mångfald och rubbar i värsta fall vårt ekosystem.
Raps och solrosolja är andra alternativ till palmoljan men palmoljan är ca 6-10 gånger mer produktiv än dem. Oljepalmen är grön och växer året runt. Den kräver mindre vatten, mindre gödning och mindre bekämpningsmedel än många andra oljeväxter. Eftersom att oljepalmen växter så pass snabbt så sker skörd var fjortonde dag. Oljepalmen försörjer många människor på vår planet både genom föda och genom arbete. I t.ex. Indonesien produceras 40 procent av all palmolja som produceras i landet av småbrukare som försörjer sig genom det och kan i och med detta höja sin levnadsstandard. Det är inte bara i Indonesien som folk försörjer sig genom dessa plantager. I Sydostasien är det ca 4, 5 miljoner människor som försörjer sig helt genom palmodlingen.
WFF har tillsammans med många olika frivilliga organisationer, handelsföretag, finansiella aktörer, experter och producenter bidragit till att börja utveckla alternativ för en ansvarsfull produktion av femton av de viktigaste globala råvarorna från fiske, vattenbruk, jordbruk och skogsbruk. Alltså jobbar dem för att ta fram något som ersätter exempelvis palmoljan men ändå håller kraven på hänsyn till natur och människor. Målsättningen är att förändra en stor del av den globala produktionen så att den sker med minsta möjliga negativa påverkan på natur och miljö.
Källor:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127730-palmolja-soja-och-frndrade-marknader
http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-frndrade-marknader/1551360-palmolja
http://www.greenpalm.org/en/about-palm-oil/palm-alternatives
Raps och solrosolja är andra alternativ till palmoljan men palmoljan är ca 6-10 gånger mer produktiv än dem. Oljepalmen är grön och växer året runt. Den kräver mindre vatten, mindre gödning och mindre bekämpningsmedel än många andra oljeväxter. Eftersom att oljepalmen växter så pass snabbt så sker skörd var fjortonde dag. Oljepalmen försörjer många människor på vår planet både genom föda och genom arbete. I t.ex. Indonesien produceras 40 procent av all palmolja som produceras i landet av småbrukare som försörjer sig genom det och kan i och med detta höja sin levnadsstandard. Det är inte bara i Indonesien som folk försörjer sig genom dessa plantager. I Sydostasien är det ca 4, 5 miljoner människor som försörjer sig helt genom palmodlingen.
WFF har tillsammans med många olika frivilliga organisationer, handelsföretag, finansiella aktörer, experter och producenter bidragit till att börja utveckla alternativ för en ansvarsfull produktion av femton av de viktigaste globala råvarorna från fiske, vattenbruk, jordbruk och skogsbruk. Alltså jobbar dem för att ta fram något som ersätter exempelvis palmoljan men ändå håller kraven på hänsyn till natur och människor. Målsättningen är att förändra en stor del av den globala produktionen så att den sker med minsta möjliga negativa påverkan på natur och miljö.
Källor:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127730-palmolja-soja-och-frndrade-marknader
http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-frndrade-marknader/1551360-palmolja
http://www.greenpalm.org/en/about-palm-oil/palm-alternatives