palmolja

Finns det något alternativ till palmolja?

Publicerad 2014-06-06 09:25:00 i stina,

Den globala managementkonsultföretag, AT Kearney, arbetar med Clinton Global Initiatve på olika möjligheter att avancera hållbarheten i vegetabilisk olje-verksamheten med fokus på oljor som kan komplettera palmolja och minska dess negativa effekter. Deras hemsida har en artikel som ser på den nuvarande situationen i palmoljeproduktionen och utmaningarna i att finna en alternativ ny olja.

Palmolja är för närvarande den mest tungt utnyttjade vegetabilisk olja i världen till stor del på grund av effektiviteten i produktionen. I utvecklade marknader används den i ungefär hälften av alla förpackade livsmedel och rengöringsprodukter. Miljontals människor, särskilt i Indonesien och Malaysia, är beroende av palmolja för sin försörjning. Artikelns huvudfråga är: "kan planeten upprätthålla ständigt växande produktionsnivåer? Och om det inte, vad finns det för alternativ? "

Det råder höga tvivel om att produktionen av palmolja har bidragit till avskogning och därmed ökade utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald. Det har också orsakat marktvister. Om produktionen fortsätter att öka, kommer dessa problem att förvärras. De hälsoproblem som är förknippade med den olja, som är rik på fett är också ett bekymmer.

Alternativa vegetabiliska oljor är t.ex. sojabönolja, rapsolja, och kokos samt några mindre vanliga som Jatropha och Jojobaolja. Dessa ses användbara men fortfarande finns utmaningar vad gäller överkomliga priser, acceptans, och hållbarhet.

Det går även att utvinna olja ur Heterotrofa alger. Där finns ett intresse bland aktörer inom branschen eftersom att algerna har potential för större produktion, och kan odlas i fabriker som inte kräver speciella växtförhållanden eller platser. Men frågor kvarstår om dess livskraft.

Artikeln uppmanar köpare, myndigheter samt hälso-och miljörelaterade frivilligorganisationer att vidta åtgärder som ytterligare kan driva på utvecklingen av nya och mer hållbara oljor vegetation.

Att hitta ett alternativ till palmolja är ingen lätt uppgift, varje lösning kräver forskning och finansiellt stöd. Man måste kunna ta hänsyn till efterfrågan och den mark som är tillgänglig. Köparna av oljan måste vara nöjd. Alternativet måste vara hållbart både i produktionen och genom ett hälsoperspektiv. Därför är processen att finna ett nytt alternativ till palmolja mycket lång.

Källor:
http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/alternativ-till-soja-och-palmolja/
http://www.radron.se/granskningar/hogt-pris-for-billig-olja/
http://www.itameriportaali.fi/sv/tietoa/elama/eliot/kasvit/sv_SE/kasviplankton/
http://www.clintonglobalinitiative.org/commitments/

 

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela