palmolja

Hur påverkar palmoljan vår hälsa?

Publicerad 2014-06-04 23:38:00 i emma,

Vi har nu lärt oss att palmolja kan vara väldigt skadligt för miljön, regnskogar, växt- och djurliv osv. men hur påverkar den egentligen våran hälsa? 

En studie gjord av CSPI (Center for Science in the Public Interest) visar på att för högt intag av palmitinsyra höjer blodkolesterolet och kan leda till ökad risk för hjärtsjukdomar. Då ren palmolja innehåller ca 40% palmitinsyra innebär detta att oljan i sin tur kan leda till ökad risk. Flera studier har även kopplat palmolja till hjärt- och kärlsjukdomar. En studie från år 2005 i Costa Rica visar att genom att byta ut  palmoljan i matlagning till fleromättade oljor utan transfetter så minskar risken för hjärtattacker. En analys som gjordes år 2011 i 23 olika länder indikerar också att för varje kilo palmolja som las till i dieten årligen så ökade risken för ischemic heart disease, ökningen var dock inte lika stor i I-länder.

Palmoljan kommer från palmfrukterna och kan intas både färskt och oxiderat (behandlad). Som färsk kan oljan faktiskt innehålla en del positiva hälsoeffekter så som minskar blodtryck och minskad risk för blodproppar och innehåller även bra ämnen så som antioxidanter. Problemet är dock att den mesta olja vi får i oss genom våra livsmedelsprodukter är oxiderad vilket gör att den istället skadlig för hälsan, som reproducerande giftighet och organgiftighet vilket påverkar bl.a. njurarna och lungorna.  

Anledningen till att palmoljan blivit så stor är att den är ett bättre alternativ till transfetter. Palmoljan innehåller dock mycket mättat fett och lite fleromättade fetter vilket kan bidra till hjärtsjukdomar. Så även om palmoljan som sagt är bättre än transfetter är det fortfarande inte ett hållbart alternativ i längden utan vi borde försöka ta fram något ännu bättre.

 

KÄLLOR

http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_oil#Health

http://www.livsmedelsforetagen.se/medlem/faktabank/fragor-och-svar-om-palmolja/

http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/is-palm-oil-good-for-your-health/

Kommentarer

Postat av: Marie

Publicerad 2014-06-06 08:16:26

Bra med källor längst ner men kan ni inte på ett naturligt sätt föra in noter eller "enligt..." I texten. Då skapar ni en tydligare källhantering och nyansering

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela